وضعیت تورم اجاره بها در تهران

وی تورم اجاره بها در تهران را در دومین ماه سال جاری به ۴۰ درصد رساند. اما تراکم آن نسبت به ماه قبل کاهش یافته است. اگرچه بازار اجاره همچنان با تب بالای 40 درجه مواجه است، کاهش این دوره می تواند خبر خوبی برای اجاره دهندگان باشد. در شرایطی که دولت سیزدهم سعی کرد با تعیین سقف قیمتی 25 درصدی تورم اجاره بها را کنترل کند. اما کاهش تورم عمومی و کاهش قیمت مسکن در کشور توانست تورم اجاره بها را در کشور مهار کند.

به گزارش مالک رادار و به نقل از اقتصاددان، تورم اجاره بها در تهران در دومین ماه تابستان امسال به ۴۵.۵ واحد رسید. این رقم در تیرماه 0.4 درصد کمتر از نرخ تورم اجاره بها بوده است و به این ترتیب می توان تشخیص داد که بازار اجاره مسکن در شهر تهران طی مرداد ماه سال جاری با رشد قیمتی ثابتی روبرو بوده است. متوسط ​​رشد اجاره بها در پنج ماهه اول سال جاری نسبت به متوسط ​​رشد اجاره بها در پنج ماهه اول سال گذشته 46 درصد رشد داشته است. این در حالی است که اجاره بها در پنج ماهه نخست سال گذشته به طور متوسط ​​52.46 درصد رشد داشته است. بر این اساس نرخ تورم فوری اجاره بها طی پنج ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 6 درصد کاهش داشته است.

نمودار رشد قیمت بازار مسکن در تهران

بررسی آمار تورم اجاره بها در شهر تهران حاکی از آن است که در دو ماه گذشته از تابستان تاکنون، اجاره بها ۴۵ درصد رشد داشته است. این در حالی است که نرخ تورم اجاره بها در تابستان سال گذشته به 57 درصد رسید. بنابراین، تورم اجاره بها در تابستان امسال نسبت به همین آمار در همان زمان قبل 12 واحد کاهش یافت.

  نگاه نامزدهای ریاست جمهوری به بازار مسکن

عوامل کاهش تورم اجاره بها

آمار اعلام شده حکایت از کاهش تورم اجاره بها دارد. اگرچه مستأجران همچنان با تورم بالا در بازار اجاره مسکن در تهران مواجه هستند. در واقع تورم اجاره بها در فاز تب 40 درجه نوسان دارد. اما اطلاعات اعلام شده حکایت از کاهش تصرفات در این بازار دارد. در واقع، مقایسه تورم اجاره بها در تابستان امسال و سال گذشته حاکی از کاهش “سرعت افزایش اجاره بها” یا “شتاب اجاره بها” است. البته با بازگشت این داده ها به کانال 30 درصدی می توان از این کاهش تورم اجاره بها خوشحال شد. در این مورد، دانستن دلایل بازگشت تورم اجاره بها در تابستان امسال بسیار مهم است; شناسایی علل این کاهش تورم می تواند مسیر مناسب تورم در این بخش را برای سیاست گذاران مشخص کند و در عین حال ترسیم چشم انداز بازار رانت را ممکن سازد.

“تورم عمومی” و “تورم مسکن” دو علامت اساسی هستند که بازار اجاره را هدایت می کنند. در واقع تورم اجاره بها نتیجه این دو عامل است. به طور سنتی، یک نسبت منطقی بین قیمت خرید یک خانه و اجاره آن وجود دارد. این نسبت به عنوان نسبت “P/R” نامیده می شود. قیمت پایین مسکن فرصت کاهش اجاره بها را فراهم می کند. در ماه های اخیر نرخ تورم در بخش مسکن کاهش یافته است که پشتوانه موثری برای کاهش اجاره بها است. نرخ تورم در بخش مسکن طی پنج ماه امسال 15 درصد افزایش یافت. این در حالی است که قیمت مسکن در سال 1402 هجری شمسی شاهد رشد 70 درصدی بوده است، یعنی نرخ تورم مسکن در سال قبل 70 درصد بوده است.

  قیمت خانه در شهرکرد/ با چند میلیارد تومان می توان آپارتمان نوساز در شهرکرد خرید؟

تورم عمومی پایین نیز به طور موثر بر تورم اجاره بها تأثیر می گذارد. به دلیل تورم عمومی بالا، برخی از صاحبخانه ها برای جبران هزینه های زندگی خود، اجاره بها را افزایش می دهند. در چنین رابطه ای، کاهش تورم عمومی فرصتی برای کاهش اجاره بها فراهم می کند. در حالی که تورم عمومی در سال گذشته به 40 درصد رسید. نرخ تورم عمومی در پنج ماهه نخست امسال به 30 درصد کاهش یافت.

آیا سقف 25 درصدی در کاهش تورم موثر بود؟

در آخرین جلسه شورای عالی مسکن در دولت سیزدهم طی روزهای نخست تیرماه سال جاری سقف افزایش ۲۵ درصدی اجاره بها تصویب شد. اگرچه قانونگذار الزامات اعمال این قانون را در نظر گرفته است، اما بررسی های میدانی «دنیای اقتصاد» حاکی از عدم توجه بخش قابل توجهی از مالکان و مستاجران به این الزام قانونی در انعقاد قرارداد اجاره است. بررسی ها 3 مدل رفتاری را در مواجهه با این تصمیم قانونی توصیف می کنند.

بخشی از مالکان که از تضعیف این تصمیم قانونی می ترسند. از ابتدای تابستان موافقت کرده اند که قرارداد اجاره را با حداکثر رشد قیمت 25 درصد تعیین کنند، اما وزن این قراردادها در کل قراردادهای اجاره کم است و به همین دلیل این تصمیم قانونی اتخاذ نشده و داشته است. تاثیر قابل توجهی بر بازار اجاره بررسی های «دنیای اقتصاد» حاکی از آن است که برخی از مالکان به دلیل عدم رعایت این سقف قیمت از جریمه شدن هراس دارند و در عین حال از افزایش حداکثر ۲۵ درصدی اجاره بها ناراضی هستند. آنها ترجیح دادند از اجاره دادن منازل خودداری کنند و این مشکل بر بازار اجاره تاثیر منفی گذاشت، به طوری که کاهش عرضه باعث رشد قیمت ها شد. با تصمیم قانونی و طبق توافق و تمایل طرفین اجاره بها را افزایش دادند. در هر صورت نتایج بررسی ها حاکی از عدم تأثیر مثبت این تصمیم قانونی است. در عین حال، بررسی جهانی اقتصاد از دلالان بازار مسکن نیز تائید می کند که تب تورم اجاره بها در دومین ماه تابستان امسال فروکش کرده است. برخی از دلالان بازار مسکن حتی پیشنهاد می کنند تورم اجاره بها را تا سقف 30 درصد کاهش دهند. اما بسته به برخی از این جنبه های بازار مسکن؛ ادامه این اقدام اگر و فقط در پاییز محقق خواهد شد.

  مشاور املاک متخلف به پرداخت 14 میلیارد دلار جریمه محکوم شد - خبرگزاری مهر، اخبار ایران و جهان

تورم احتمالی اجاره بها

ترسیم چشم انداز تورم اجاره بها مستلزم ترسیم آینده تورم عمومی و تورم مسکن است. اگر عوامل سیاسی و اقتصادی مانند ماه های اخیر پیش برود که تورم کلی کاهش یافته و از سوی دیگر رشد قیمت مسکن تسریع شود. کاهش تورم اجاره بها به زیر 40 درصد در پاییز و زمستان امسال کاملاً امکان پذیر است. اما اگر انتظارات تورمی و تورم کلی در کشور دوباره وارد چرخه افزایشی شود. سناریوی مورد انتظار کاهش تورم اجاره بها نیز دور از ذهن خواهد بود.

منبع: https://bazarmaskan.melkradar.com/%D9%88%D8%B6%D8%B9%DB%8C%D8%AA-%D8%AA%D9%88%D8%B1%D9%85-%D8%A7%D8%AC%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D8%A8%D9%87%D8%A7-%D8%AF%D8%B1-%D8%AA%D9%87%D8%B1%D8%A7%D9%86/