بتن چیست؟ همه چیز درباره انواع بتن و کاربردهای آن فولادینو
در صورتی که این مقدار کمتر از آن حد باشد قسمتی از سیمان برای واکنش آب کافی دریافت نمی کند و واکنش نداده باقی قالب بتن می ماند. این آموزش طی 4 ساعت و 19 دقیقه و در قالب شش درس به معرفی مباحث مرتبط با تکنولوژی بتن میپردازد. کاربردهای وسیع بتن در سازههای مختلف و انعطافپذیری آن از نظر نحوه ساخت و ترکیبات مورد استفاده، باعث به وجود آمدن انواع بسیار زیادی از بتنها شده است. هر یک از انواع بتن دارای ویژگیهای منحصر به فرد بوده و برای مقاصد خاص یا عام مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه به معرفی برخی از انواع بتنهای پرکاربرد میپردازیم. هوا هم در حالت عادی ( بتن با هوای معمولی ) در ساخت بتن وجود دارد هم بعضی اوقات با توجه به شرایط، بتن را هوادار ( با استفاده از افزودنی های هوازا یا سیمان هوازا ) می سازند.
علاوه بر این، خیابان های ساخته شده از بتن در بازتاب خورشید و گرما خوب عمل می کنند. پوشش های بتونی که لایه ای از بتن را در بالای جاده پیش ساخته قرار می دهند، برای بازیافت آسفالت قدیمی در سطح مقرون به صرفه مورداستفاده قرار می گیرند. افزودنیها مواد اضافی مصنوعی یا طبیعی هستند كه میتوانند دقیقاً قبل یا هنگام اختلاط به مخلوط بتنی اضافه شوند تا یک یا چند خاصیت بتن را تغییر دهند. تمایل به بالا آمدن آب به سطح بتن تازه ریخته شده به آب انداختگی معروف است. آبی که به سطح بالا میرود، ذرات شن و ماسه و سیمان را با خود حمل میکند که در اثر سخت شدن، یک لایه کف را به وجود میآورند که به «حباب انداختن بتن» معروف است. به عبارت ساده، کارایی به معنای سهولت در ریختن بتن در قالب است و بتن قابل اجرا به معنای بتنی است که میتواند به راحتی در محل پروژه ریخته شده و متراکم شود.
- بسیاری ساختمانهای کوچک، خانههای ویلایی یا حتی برجهای مسکونی با استفاده از روشهای سنتی یا مدرن قالببندی بتن ساخته میشوند.
- چسب سیمانی باعث چسبیدن سنگدانهها به یکدیگر شده، حفرات هوای داخلی را پر میکند و باعث میشود آسانتر جریان یابد.
- کندکنندهها نتیجه عکس دارند و در هوای گرم به کار گرفته میشوند.
- سنگدانهها شن و ماسه هستند که با دانه بندی مشخصی تعیین میشوند.
- این بتن مدرن از شیشه بازیافت شده به عنوان سنگدانه ها استفاده می کند تا زیبایی سازه را افزایش دهد.
- قیمت بتون آماده بعلت اینکه به عنوان یک کالا خریداری میشود کمی بیش از بتن معمولی ساخته شده در کارگاه میباشد.
اصولاً از هوازاها در مخلوط هایی که سنگدانه های خشن یا سبک داشته و میزان سیمان و آب در آن ها کمتر است، استفاده می شود. از این رو این نوع افزودنی ها در تولید بتن های سبک و حجیم کاربرد دارند. مشخصات بتن با نوع سنگدانه یا سیمان مورد استفاده، با خصوصیات خاصی که تجلی می یابد، یا با روش های استفاده شده برای تولید آن مشخص می شود. در بتن سازه معمولی ، ویژگی بتن تا حد زیادی با نسبت آب به سیمان مشخص می شود. هر چه مقدار آب کمتر باشد، و بقیه همه چیز مساوی باشد، بتن قوی تر می شود.
پرایمر بتن
به بتنی که با الیاف فیبری و یا میلگرد تقویت می شود، بتن مسلح یا بتن آرمه می گویند. بتن آرمه این روزها به رایج ترین بتن در ساخت و ساز تبدیل شده، زیرا به گونه ای تقویت شده که بارهای فشاری و کششی را می تواند تحمل کند. مقاومت بتن در برابر عوامل مختلف بسیار بالاست؛ از این رو می توان از استحکام و دوام آن اطمینان خاطر داشت. در حال حاضر سنگدانه های بازیافتی که از تخریب، ساخت و ساز و یا حفاری حاصل می شوند در تولید بتن کاربرد دارند و به جایگزین مناسبی برای سنگدانه های طبیعی تبدیل می شوند. برای مثال از جمله آزمایش بتن که می توان در آزمایشگاه بتن اجرا کرد، آزمایش التراسونیک بتن می باشد.
عملآوری (کیورینگ بتن)[ویرایش]
ایجاد ترک در تیرهای متشکل از بتن معمولی میتواند باعث رخ دادن شکست ناگهانی شود. طرح اختلاط، میزان سیمان، ذرات درشت، ذرات ریز و آب مورد استفاده را نسبت به یکدیگر مشخص میکند. از آنجایی خصوصیات اجزا مختلف با یکدیگر متفاوت است، رسیدن به یک طرح اختلاط ایدهآل کار آسانی نخواهد بود. طرح اختلاط میتواند با توجه به مقاومت و دوام مورد نیاز تغییر کند. بر اساس میزان مقاومت مورد نیاز، مخلوط بتن را میتوان به دو نوع با عملکرد معمولی (مقاومت بین 20 تا 40 مگاپاسکال) و عملکرد بالا (مقاومت بالای 40 مگاپاسکال) تقسیمبندی کرد. عواملی نظیر دانهبندی مواد، نوع سیمان، نوع آب، نسبت آب به سیمان، کارایی و دوام از پارامترهای موثر بر روی طرح اختلاط هستند.
بتن شیشه ای که به بتن لیتراکن نیز معروف است از شیشه های بازیافت شده تولید می شود. وارد کردن هوا درون بتن با استفاده از افزودنی های هوازا انجام می شود. میزان کارایی بتن به عوامل متعددی بستگی دارد که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم. برای مثال آب بندی مخازن بتنی از نکات بسیار مهمی است که باید به آن توجه داشت. آب بندی بتن با استفاده از عایق اکریلیک تک جزئی و دو جزئی، عایق الاستومری یک جزئی و پودر پلیمری صورت می گیرد. بتنی که برای نمای ساختمان انتخاب می شود بتن اکسپوز نام دارد.
بنابر این بتن غیرمسلح مقاومت کششی ضعیفی دارد، چرا که مسلح نشده است؛ پس از این بتن در محل هایی مانند پیاده رو ها که نیاز به مقاومت کششی بالایی نیاز ندارد استفاده می شود. پوزولان ها موادی هستند که به خودی خود خاصیت چسبانندگی ندارند ولی در واکنش با کلسیم هیدروکسید، خاصیت چسبانندگی پیدا می کنند و می توانند مقاومت نهایی بتن را به طور قابل توجهی بیافزایند. سیمان نیز انواع مختلف، با ویژگی های مختلف دارد ولی پایه های تشکیل دهنده آن آهک و خاک رس می باشد؛ حال که با مفهوم سیمان آشنا شدیم، به بررسی نقش سیمان در بتن بپردازیم. در ادامه هر یک از 4 عنصر از اجزای تشکیل دهنده بتن را مورد بررسی قرار می دهیم. در این مقاله قصد داریم شما را با بتن، انواع بتن و کاربرد های آشنا کنیم.
این فرآیند باعث می گردد تا یک محیط مخلوط دقیق و عالی مخصوص محل ساخت و ساز تولید شود. مقاومت فشاری بتن بسیار بالاست، از این رو در تمام سازه ها می توان از این ماده استفاده نمود. بتن قابلیت تحمل فشارهای بسیار بالا را دارد و دچار آسیب نخواهد شد. مواد افزودنی بتن می توانند افزودنی های شیمیایی یا معدنی باشند که به محصولات بتنی اضافه می شوند تا خاصیت های جدیدی به آن اضافه کنند یا خاصیت های آن را تغییر دهند. مقاومت کششی بتن بسیار پایین و حدود ده درصد مقاومت فشاری آن میباشد. بتن عموما به صورت ساده و بدون مسلح کردن در صنعت امروزی کاربرد گستردهای ندارد.
بتن اسفجی، بتن قابل پمپاژ، بتن مکیده، بتن هوشمند، بتن شیشه ای، بتن خود متراکم، بتن تنیده، بتن پیش تنیده و بتن پلیمری از دیگر انواع بتن ها هستند. در این نوع بتن از پلیمر به جای سیمان استفاده میشود و سنگدانهها به وسیله پلیمر به یکدیگر میچسبند. در ساخت پیادهروها و محوطهسازی و جدولگذاری خیابانها، کوچهها و پارکها، دکلها، تیرهای برق، کف پارکینگها و تعمیرگاهها و جایگاه فروش مواد سوختی. ریختن و عمل آوردن بتن در قالب و مراقبت از آن نقش بسیار پررنگی در ساخت بتن توپر با ضریب نفوذپذیری کم دارد. از تنشهای متحمل شده، تغییرشکلهای اضافی دیگری به نام خزش ایجاد میشود. هر چقدر میزان سیمان استفاده شده در واحد حجم بتن بیشتر باشد، میزان انقباض نیز بیشتر است.
چگونگی اختلاط، تحویل و همچنین اجرای آن نیز به سازهی در حال ساخت وابسته است. شامل قطعات بزرگ در ترکیب، معمولا شن درشت یا سنگ خرد شده مانند سنگ آهک یا گرانیت همراه با مواد ریزتر از قبیل ماسه. در این حالت مصالح مصرفی و شرایط نظارت و کنترل لازم است که مشابه پروژه قبلی و یا پروژه موجود باشد. همچنین تفاوت در مقاومت فشاری نباید در هر دو پروژه بیش از 5 مگاپاسکال باشد. مقاومت فشاری این نوع از بتن در بازه 20 الی 50 مگاپاسکال قرار دارد. بر همین اساس میتوان انواع بتن را دسته بندی کرد؛ در ادامه به معرفی مهمترین آنها خواهیم پرداخت.